English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

ВІДКРИВАЄМО ДВЕРІ ДІТЯМ

                                              ВІДКРИВАЄМО ДВЕРІ ДІТЯМ

     
       14 листопада 2014 року   благодійна організація «Планета для дітей»  спільно з міжнародною благодійною організацією «Надія і житло для дітей» ініціювала проведення  прес-конференції та відкриття  громадянської кампанії «Відкриваємо двері дітям».  Головна  мета заходу - підвищити проінформованість суспільства про шкоду і неприйнятність зростання дітей в інтернатах та про існуючі альтернативи виховання поза цими закладами. 
      Вже рік міжнародна благодійна організація «Надія і житло для дітей»  працює над проектом «Відкриваємо двері дітям» задля прогресу в здійсненні переходу від інституційного догляду до системи, яка забезпечує виховання дітей в сімейному середовищі. Благодійна організація «Планета для дітей» займається різностороннім розвитком дітей Житомирщини вже 6 років, в тому числі дітьми-сиротами та позбавленими батьківських прав. Ми не могли бути осторонь, дізнавшись про відкриття кампаніїї, яка має на меті допомогти суспільству та владі перейти на інший рівень виховання дітей з інтернатних закладів. Ми увідомили, що кардинальні зміни необхідні, преш за все в собі, потім і у державі. Але найбільш значущими зміни будуть в сфері виховання дітей та побудові і підриманні міцних, здорових  сімей.


      До участі у презентації проекту, що вже фактично стартував,  долучилися  колеги  «Планети для дітей» з інших організацій, волонтери, представники духовенства та  представники державних органів, які займаються вирішенням питань дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки. Для висвітлення події долучились і представники місцевих засобів масової інформації.
       «Відкриття даної кампанії  відбулоcь напередодні міжнародного свята – 20 листопада відзначають 25 річницю підписання конвенції ООН про права дитини», – відмітила Ірена Ружицька регіональний представник кампанії в Житомирській області та Голова правління благодійної організації «Планета для дітей».

      Декан соціально-психологічного факультету Лариса Журавльова розповіла, що  писала наукову роботу, в якій порівнювала дітей із інтернатів, а також школярів звичайних житомирських шкіл.  Темою дослідження були стосунки між дітьми з шкіл-інтернатів та іхній загальний розвиток, ставлення до ровесників, дорослих,в тому числі до вчителів та поведінку в певних змодельованих ситуаціях. Через замкнуте середовище та відсутність батьківської підтримки в дітей  втрачається індивідуальність, продукується агресія та байдужість. Лише  невелика кількість дітей спроможна на співчуття та взаємодопомогу.  Такі діти, на жаль, не можуть преживати тих емоцій, які переживають діти в сім’ях. В умовах інтернату порушується їх особистий простір, через це вони не можуть почувати себе повноцінно і впевнено, тому часто вони не мають необхідних навиків і не можуть планувати своє життя. Діти з інтернату особливо ставляться до бездомних тварин, в деякій мірі вони асоціюють себе з ними – такі ж самотні та непотрібні. Перебування ж в будинках сімейних типів дозволяє уникнути цього всього завчасно і діти мають змогу вирости повноцінними членами суспільства.

За офіційними даними, понад 80 тисяч дітей в Україні зростають в інтернатах і понад 8 тисяч маленьких громадян втрачають сім’ю щорічно. 
 За  статистичними даними нашого регіону, станом на 2014 рік  в Житомирській області функціонує 16 інтернатних закладів, в яких виховується 3400 дітей.
   Заступник начальника служби у справах дітей облдержадміністрації Наталія Пилипенко акцентувала на тому, що концепція кампанії «Відкриваємо двері дітям» наразі відповідає пріоритетам держави у сфері виховання та утримання дітей, які мають відповідний правовий статус. Так, із 2012 року, відтоді, як набула чинності Національна стратегія профілактики соціального сирітства в Україні, безпосереднє виховання дітей у сім’ї визначено першим напрямком державної політики у цій сфері. «Дуже приємно, що до забезпечення прав дітей на сімейне виховання разом з органами влади долучаються і представники громадських організацій»- зазначила посадовець.
    Представник організації   «Надія і житло для дітей», яка є і співоорганізатором заходу, Катерина Чельцова змістовно презентувала та показала проект «Відкриваємо двері дітям», який вже успішно діє в 12 країнах Європи, а з 2013 року вже і в Україні. Катерина  розповіла, що організація має на меті консолідувати зусилля представників громадськості, місцевої влади та засобів масової інформації заради впровадження системних змін у соціальній політиці, що зрештою призведуть до відмови від інституційного догляду за дітьми. На Житомирщині наразі триває пошук партнерів, за участю котрих здійснюватиметься аудит ситуації в нашому регіоні, розроблятиметься стратегічний план реформування та втілюватимуться нововведення. До цих заходів залучатимуть, передусім, кваліфікованих спеціалістів, котрі працюють у соціальних службах та інтернатних установах. Вони складатимуть індивідуальні плани виховання дітей, підшуковуватимуть для них сім’ї та здійснюватимуть постмоніторинг. На перспективу глобальне впровадження такої реформи триватиме до 2035 року. В Україні ж до 2018–2020 років на державному рівні передбачено розробити спеціальний документ для виконання в усіх областях.
      Чим раніше дитина потрапляє до інтернату, тим складніше ій потім в майбутньому інтегруватися в суспільстві. Лише 10 відсотків таких дітей адаптуются та реалізуються в суспільстві.
«Нинішня система догляду за дітьми дісталася нам ще з радянських часів. В її основі – принцип покарання та реагування на ситуацію, що склалася. За такого підходу держава зазвичай вилучає дітей із неблагополучних сімей і розміщує їх у інтернатних закладах. Ця система абсолютно не спрямована на пошук альтернативних варіантів. Наша ж мета – підтримка сімейних форм виховання в України, розширення їхньої мережі. При цьому, перш за все, враховуються індивідуальні потреби кожної дитини при влаштуванні її в сім’ю», – пояснила Катерина.
    Завершенням прес конференції та обговорення стало підписання спільної декларації, в якій всі присутні засвідчили своїми підписами згоду підтримання сімейних цінностей в суспільстві та право кожної дитини виховуватись в сім’ї.
   Активною частиною заходу був виступ театральної студії «Пролісок» та театрального гуртка «Планета для дітей». Діти показали сценку про цінність прийомних батьків для дитини з інтернату. Своїм виступом  вони хотіли донести до всіх, що кожна дитина ладна віддати саме цінне за любов і увагу батьків.  Розповідь дівчинки, яка з інтернату перейшла в сім’ю і там зараз  зростає,  яскраво продемонструвала  надважливість батьківського піклування для дитини. Присутні зрозуміли, що коли говорять щирі серця дітей, дорослі просто не можуть залишатись байдужими до вирішення цих насущних питань.

   Протягом всьго заходу спікери та гості  могли  спостерігати творчі поробки та картини у виконанні дітей з шкіл-інтернатів. Для закріплення всього сказаного дітьми, присутні мали змогу поставити кольорові відбитки  рук  на картині з зображенням сім’ї. На завершення всі разом пригостились святковим тортом та солодощами від спонсорів.

   Ми, як благодійники, розуміємо, що державні органи вирішують соціальні проблеми, вирішують  нагайні питання у всіх сферах, в тому числі і дітей- сиріт, особливо слід зазначити їх працю в теперішні нелегкі часи, коли держава преживає трансформацію. Тільки об’єднавшись, консолідувавши зусилля керівних органів, організацій, батьків, всіє суспільної громади заради майбутнього, ми зможемо змінити рівень нашого розвитку як народу та побудувати щасливу державу.


Спонсори та партнери: поліграфічна фірма «Сенс», «Лвівська майстерня», кафе «Десерт», кафе «Радуга», ТОВ «Полісся-Продукт», МБО «Надія і житло для дітей».





Комментариев нет:

Отправить комментарий